Kerndoeltrainer Vermenigvuldigen & Delen D

De Kerndoeltrainer Vermenigvuldigen & Delen D richt zich op de tafels boven de 10, en alle handelingen die daarbij komen kijken. Kerndoelen 27, 28, 29 en 30 vormen het uitgangspunt van deze serie waarbij wij de kerndoelen hebben uitgewerkt in concrete leerdoelen per niveau, die elk een deelgebied van de leerlijn omvatten.

€ 9,95

Toevoegen aan favorieten
Toevoegen aan favorieten
isbn: 978-90-6052-397-1 Categorieën: , Tag:

Gratis verzending vanaf € 50,00

Onze levertijd is 2-3 werkdagen

Bedrijven kunnen op factuur bestellen

Beschrijving

Steeds hetzelfde getal optellen? Als je er geen tijd voor hebt, kun je beter vermenigvuldigen. Het is dan wel belangrijk om inzicht in keersommen te hebben en om de tafels te automatiseren. Om dit te ontwikkelen ga je stap voor stap van concreet naar abstract. Met strategieën wordt geleerd om makkelijke tafels te gebruiken bij moeilijke opgaven, en om met keersommen de deeltafels onder de knie te krijgen.

Individuele aandacht past goed bij het onderwijs van deze tijd. Onze visie is dat elke leerling zijn eigen leerbehoefte heeft en een persoonlijk leertraject wil volgen. Het kan zijn dat een leerling wel goed kan optellen, maar nog te weinig inzicht heeft in de getalstructuur. Of dat het automatiseren van de tafels goed gaat, maar dat de getalrelaties lastig te herkennen zijn.
Voor dit soort situaties is de Kerndoeltrainer ontwikkeld. We hebben gemerkt dat binnen het onderwijs de behoefte groot is aan een concrete uitwerking van de richtinggevende kerndoelen waarmee de leerling zich voorbereiden kan op de toekomst.

De Kerndoeltrainer Vermenigvuldigen & Delen richt zich op de tafels en deeltafels, en alle handelingen die daarbij komen kijken. Kerndoelen 27, 28, 29 en 30 vormen het uitgangspunt van deze serie waarbij wij de kerndoelen hebben uitgewerkt in concrete leerdoelen per niveau, die elk een deelgebied van de leerlijn omvatten. Met concrete en betekenisvolle opdrachten wordt stap voor stap naar de abstracte tafels toegewerkt. Ook allerlei handige strategieën worden hierbij niet vergeten. Uiteindelijk gaat het er om de handelingen snel uit te voeren waardoor ingewikkelde berekeningen minder tijd zullen kosten. Achterin staat een overzicht van de gehele leerlijn.

Kerndoeltrainer Vermenigvuldigen & Delen D bevat gevarieerde en betekenisvolle oefeningen uit de tafels boven de 10 met de volgende leerdoelen:

Verdubbelen en halveren tafels > 10
In het blok Verdubbelen en halveren tafels > 10 wordt deze strategie eerst met concrete voorbeelden geoefend uit de tafels van 11, 12, 15, 25 en tientaltafels, waarna de stap naar abstracte sommen volgt.

Omwisselen en omvormen tafels > 10
In het blok Omwisselen en omvormen tafels > 10 wordt met de strategie omwisselen het inzicht ontwikkeld waarbij deze strategie kan helpen een keersom > 10 makkelijker te maken. Bij omvormen wordt geoefend deelsommen naar keersommen en andersom.

Tafels 11, 12, 15 en 25
In het blok Tafels 11, 12, 15 en 25 worden deze tafels inzichtelijk en met behulp van de diverse strategieën aangeboden. Een handig tafelschema voor de tafels van 11, 12, 15 en 25 ontbreekt niet.

Deeltafels 1 t/m 10 (met rest)
In het blok Deeltafels 1 t/m 10 (met rest) worden deze deelsommen en strategieën om deze uit te rekenen geïntroduceerd. Er wordt gebruik gemaakt van afbeeldingen om dit inzichtelijk te maken.

Automatiseren tafels en deeltafels
In het blok Automatiseren tafels en deeltafels worden eerst de deeltafels 1 t/m 10 met, en zonder rest op tijd gemaakt. Hierna worden de tafels 11, 12, 15 en 25 op tijd gemaakt om te kijken of deze ook al voldoende geautomatiseerd zijn.

Tiental tafels en tiental deeltafels
Nu de tafels en deeltafels voldoende geautomatiseerd zijn, kunnen deze gebruikt worden voor het oplossen van de tiental tafels en tiental deeltafels. In dit blok Tiental tafels en tiental deeltafels wordt met deze analogiesommen geoefend.

Onder elkaar t/m 10.000
In het blok Onder elkaar t/m 10.000 worden keersommen kolomsgewijs en cijferend uitgerekend. Zo ontstaat er inzicht wat er bij het onder elkaar vermenigvuldigen gebeurt. Bij het onder elkaar delen is er ruimte om telkens kleine ‘hapjes’ te nemen en worden de sommen steeds groter.

Schatten met tafels tot 100
Soms hoeven tafels en deeltafels niet precies uitgerekend te worden en volstaat het om de uitkomst globaal uit te rekenen. In dit blok Schatten met tafels tot 100 wordt hiermee geoefend.

Extra informatie

Groepen

,

Leerbehoeften

Reeks

Soort

Vakgebied

Andere suggesties…