Uit mijn winterslaap

3 maart 2021

Als ik deze blog schrijf, schijnt de zon en zie ik de eerste narcissen, sneeuwklokjes en hyacinten tevoorschijn komen. De lente is begonnen! Wat heb ik daarnaar verlangd.

Aangezien ik nu veel thuis werk en minder sociale contacten heb, ben ik meer aan huis gekluisterd. Des te fijner om dan lekker naar buiten te kunnen en daar te genieten van de natuur die ontwaakt uit zijn winterslaap. Fluitende vogels, spelende lammetjes in de wei en dus de eerste voorjaarsbloemen tevoorschijn zien komen.

En ik ben niet de enige die hiervan geniet.

"Iedereen moet gezien worden"

Samen Werk

Hoewel het lijkt of we deze afgelopen periode van lockdown, net als de natuur, ook een winterslaap hebben gehouden, hebben wij bij Kinheim niet stilgezeten. De afgelopen periode is er juist veel nieuw materiaal uitgekomen. Ook materiaal dat je misschien niet van ons verwacht.

Onze werkboeken kenmerken zich namelijk veelal door de mate van zelfstandigheid waarmee leerlingen ermee aan de slag kunnen. Nu hebben we een boek waar kinderen juist niet zelfstandig mee aan de slag gaan, maar met jou als onderwijsprofessional of ouder in samenwerkt: Samen Werk Leeshulpjes.

Kleine beestjes

Het leren lezen gaat niet bij iedereen vanzelf. Soms heeft een kind daar extra hulp bij nodig. Om dit op een leuke en verrassende manier te doen, heeft Erna Slingerland het eerste boek van deze nieuwe serie geschreven. Met de hulp van haar prachtige foto’s van kleine beestjes worden allerlei leesmoeilijkheden, zoals de d/p/b, woorden eindigend op –a, -u, -o en dubbelklanken geoefend. Op de linkerpagina staat de uitleg voor begeleiding met vaak de letterlijke tekst die je tegen het kind kunt zeggen. Op de rechterpagina staat een grappige tekst met hierin de leesmoeilijkheid verwerkt.

Als je nieuwsgierig bent geworden, kun je hier een preview bekijken. Via de website zijn bijpassende werkbladen te bestellen waarmee de kinderen wel zelfstandig een bepaalde leesmoeilijkheid kunnen inoefenen.

Auteur Erna Slingerland is ambulant begeleider lees- en spellingproblematiek. Zij weet dus als geen ander wat er allemaal komt kijken bij het aanpakken van leesproblemen.

Genieten

Ik vind het erg leuk om, naast de ontwakende natuur, ook op mijn werk nieuw materiaal te zien ontstaan.

En hopelijk kunnen jullie met deze Leeshulpjes in de praktijk net zo genieten als ik van de eerste voorjaarstekenen!

Marloes Hofstede

Marloes werkt parttime als auteur bij Educatieve Uitgeverij Kinheim. Samen met een collega-auteur houdt zij zich onder andere bezig met de Kerndoeltrainers.