Op zoek naar lesmateriaal voor het basisonderwijs? Check deze 10 tips

25 januari 2024

Herken je dit: je tikt lesmateriaal basisonderwijs in Google in en krijgt een grote lijst met mogelijke materialen. Het ziet er allemaal goed uit, maar hoe kies je nu het lesmateriaal dat jij zoekt?

In deze blog geef ik je 10 handige tips waar je op kunt letten bij het kiezen van geschikt lesmateriaal voor jouw leerling.

Het belang van goed lesmateriaal

De keuze voor goed lesmateriaal is belangrijker dan je denkt. Je wilt jouw leerling immers zo goed mogelijk helpen. Het lesmateriaal moet daarom niet alleen aansluiten op de leerstof, maar zeker ook bij de leerling en bij jou als begeleider.

Ga niet over een nacht ijs en verdiep je goed in de mogelijkheden van het lesmateriaal. Zo kun je een weloverwogen keuze maken voor lesmateriaal voor het basisonderwijs en jouw leerling echt verder brengen.

Deze tips helpen je om een goede keuze te maken voor geschikt lesmateriaal in het basisonderwijs:

Lesmateriaal Basisonderwijs | Leerling met werkboek Max en de sprekende boom onder zijn arm. Op het werkboek Natuur staat de hoofdfiguur Max en een boom met een gezicht.

1. Passend bij het leerdoel

Bepaal eerst wat het exacte leerdoel is voor je leerling. Waar heeft deze leerling moeite mee en wat wil ik met het oefenmateriaal bereiken? Als dit helder is, weet je wat je zoekt en kun je gerichter aan de slag. Op veel sites van uitgeverijen kun je vervolgens zoeken op een bepaald leerdoel of leerbehoefte.

 

2. Herhaling of verdieping

Ga je het materiaal gebruiken als extra oefening (herhaling) of juist als extra uitdaging (verdieping)?

Kies je materiaal voor extra oefening dan zal alles stap voor stap uitgelegd en/of herhaald worden. Materiaal voor verdieping zorgt voor het activeren van hogere denkvaardigheden. Dit heeft dus een andere insteek.

Vaak staat bij de beschrijving van het materiaal wel of het voor extra oefening of juist extra uitdaging is.

3. Digitaal of papier

Grofweg kun je lesmateriaal voor het basisonderwijs indelen in digitaal en papier materiaal. Bepaal waar je voorkeur naar uit gaat.

Digitaal heeft onder andere als voordeel dat kinderen direct feedback krijgen. Het nadeel is weer dat ze niet makkelijk kunnen onderstrepen of markeren in een digitale tekst. We schreven al eens een blog over de voordelen van werken uit een werkboek bij het begrijpend lezen.

4. Inzetbaarheid

Het is uiteraard ook belangrijk vooraf te bepalen hoe je het materiaal wil inzetten. Wil je het gebruiken als zelfstandig werkmateriaal? Dan gaat het vooral om herhaling en moet het materiaal niet teveel boven het niveau van het kind zitten. Wil je het inzetten als instructiemateriaal en het kind juist uitdagen weer een stap verder te zetten? Kies dan stof die net iets boven het niveau van het kind zit.

Gelukkig is lesmateriaal voor het basisonderwijs vaak wel op verschillende niveaus te bestellen, zodat je echt kan kiezen wat het kind nodig heeft.

5. Uiterlijk

Ieder lesmateriaal is weer anders vormgegeven. Bij de een staan veel afbeeldingen en bij de ander juist niet. Soms worden veel kleuren gebruikt en een andere keer weer alleen zwart/wit. Het ene materiaal heeft veel witregels en het ander staat helemaal vol.

Voor een leerling die snel afgeleid is, kies je wellicht voor rustig ogende lessen. Daarentegen kan een ander juist weer baat hebben bij ondersteunende afbeeldingen in kleur.

Soms staan op de website van de uitgever een aantal voorbeeldpagina’s. Neem de tijd deze te bekijken. Zo kun je een goed beeld krijgen.

6. Tijd

Het is misschien voor de hand liggend, maar het is wel belangrijk om mee te nemen in je keuze: bedenk hoeveel tijd je ongeveer hebt. Sommige materialen zijn heel uitgebreid en andere bestaan juist uit veel korte lesjes.

Voor kinderen is het vaak fijn als ze een les kunnen afronden. Bekijk dus of het mogelijk is een les af te ronden binnen de voor jou beschikbare tijd.

7. Visie school

Het is fijn als het materiaal past bij de visie van je school. Werken jullie bijvoorbeeld veel projectmatig? Kijk dan eens bij lesmaterialen die hierop gericht zijn.

Zo heeft Educatieve Uitgeverij Kinheim speciale werkgidsen waarin kinderen projectmatig met een bepaald onderwerp aan de slag gaan.

Klik hier voor de werkgidsen om projectmatig aan de slag te gaan.

8. Kerndoeldekkend

De kerndoelen zijn richtinggevend in het basisonderwijs. Wil je lesmateriaal voor het basisonderwijs waarmee je gericht kan werken aan deze kerndoelen? Kijk dan of de inhoud van het lesmateriaal aansluit bij de kerndoelen die jij jouw leerling wil laten oefenen.

Het is prettig als de verschillende kerndoelen per vakgebied uitgewerkt zijn in kleinere leerdoelen. Zo kan de leerling met ieder leerdoel oefenen en krijg je als begeleider een goed beeld. Op deze manier werk je heel gericht aan de kerndoelen.

Educatieve Uitgeverij Kinheim heeft verschillende series Kerndoeltrainers ontwikkeld. Naast de uitgebreide serie Kerndoeltrainers voor rekenen, zijn er Kerndoeltrainers Begrijpend Lezen en Woordenschat. De teksten zijn ingesproken en te beluisteren via het scannen van de bijbehorende QR-codes of via de website.

9. Passend bij de leerling

Zet bij het kiezen van materiaal jouw leerling centraal. Niet iedere leerling is hetzelfde. Wat voor de een werkt, hoeft niet per se ook voor de ander te gelden. Bedenk wat past bij jouw leerling. Wil je een kind bijvoorbeeld extra uitdagen en is hij erg geïnteresseerd in de natuur? Kijk dan of je een werkboek extra uitdaging over de natuur kunt vinden. Terwijl een kind dat wat extra oefening voor begrijpend lezen nodig heeft en moeite heeft met technisch lezen, baat heeft bij oefenmateriaal met ingesproken teksten.

Deze materialen heeft Educatieve Uitgeverij Kinheim voor kinderen die geïnteresseerd zijn in de natuur en die extra uitgedaagd kunnen worden.

10. Zichtzending

Heb je uiteindelijk je keus gemaakt voor geschikt lesmateriaal voor het basisonderwijs? Vraag dan een zichtzending of inkijkexemplaar aan. Zo kun je het eerst nog even goed doorbladeren voordat je je definitieve keus maakt. Veel leveranciers bieden die mogelijkheid wel aan.

Persoonlijk advies nodig?

Ik hoop dat deze tips je helpen bij het kiezen van geschikt lesmateriaal voor het basisonderwijs.

Wil je graag persoonlijk advies over onze lesmaterialen, stuur dan gerust een mail naar info@kinheim.com of bel naar 0183-302537.

Ook een zichtzending of inkijkexemplaar aanvragen is mogelijk. We helpen je graag!

Marloes Hofstede

Marloes werkt parttime als auteur bij Educatieve Uitgeverij Kinheim. Samen met een collega-auteur houdt zij zich onder andere bezig met de Kerndoeltrainers.

Renate Hoogendoorn

Na ruim twintig jaar basisschoolleerkracht te zijn geweest, is Renate nu educatief auteur en heeft daarnaast een eigen praktijk in leerbegeleiding en kindercoaching.