Planmatig werken?!

17 mei 2023

De kranten stonden er weer vol van: “Lezen, schrijven en rekenen in onderwijs nog steeds niet op orde”, “Inspectie: onderwijs onder de maat”, “Nog steeds zorgen om basisvaardigheden leerlingen”.

Echt vrolijk word je hier als onderwijsprofessional niet van. Iedere dag geef je alles om de leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden. En toch lijkt het niet voldoende.

Hoe komt dit toch? En is er iets aan te doen?

"Besturen zullen geld moeten krijgen om veranderingen in gang te zetten"

De Staat van het Onderwijs 2023

In het rapport De Staat van het Onderwijs 2023 geeft de inspectie aan dat te weinig leerlingen het niveau halen om zonder problemen de overstap naar het voortgezet onderwijs te kunnen maken.

Vooral bij spelling en rekenen zijn er zorgen. De voortgang stagneert hier.

Sturing

De inspectie geeft ook een aantal tips om het tij te keren. Zo moeten besturen meer de regie nemen en sturen met concrete doelen. Dus planmatig, doelgericht en cyclisch werken.

Ook moet er werk gemaakt worden van de begeleiding van startende leerkrachten en de doorlopende professionalisering van alle leerkrachten.

Geld

Er zijn gelukkig ook lichtpuntjes in het rapport te vinden over de resultaten van de leerlingen. Zo gaat het niveau van begrijpend lezen, jaren een zorgenkind, vooruit. Ook is de leervertraging bij rekenen en spelling bij kinderen uit sociaaleconomisch zwakkere milieus minder groot. Scholen met een hoge schoolweging ontvingen dan ook meer NPO-gelden.

En zou daar nu net de crux niet zitten? Besturen zullen geld moeten krijgen om de veranderingen in gang te zetten. Je kunt niet roepen dat dingen anders moeten, maar daar niets tegenover zetten. En dan ook structureel geld. Geen losse subsidies die met loting worden toegekend. Als je wilt dat besturen planmatig, doelgericht en cyclus werken moet je dat als overheid ook doen.

Marloes Hofstede

Marloes werkt parttime als auteur bij Educatieve Uitgeverij Kinheim. Samen met een collega-auteur houdt zij zich onder andere bezig met de Kerndoeltrainers.

Geef een reactie